Cserép Máté honlapja


Gyorslinkek: tartalom, navigáció.


Oktatás » Témakiírások » BSc szakdolgozat

Órarend generáló alkalmazás fejlesztése közoktatási intézmények részére

A dolgozat célja egy általános- és középiskolák számára órarend generálásra alkalmas alkalmazás megvalósítása, amely a magyarországi közoktatási rendszer sajátosságait is figyelembe veszi (tanári időbeosztás, óra-terem párosítás, csoportbontás, stb.). A dolgozat részeként implementálandó a tanrend generálás problémájának elemi mesterséges intelligenciával történő megoldása - mint a visszalépéses keresés.
Elkészítendő az órarend generálás bemenetét és beállításait rögzítő asztali vagy webes felület, továbbá az előálló generált órarend különböző nézetek szerinti vizualizációja (pl. teljes áttekintő, osztályok szerint bontva, stb.). Az alkalmazás nyújtson nyomtatási és/vagy Excel export funkcionalitást. Legyen lehetőség a generált órarend programon belüli manuális szerkesztésre, kijelezve, hogy ezzel keletkezik-e ütközés bárhol.
A program tervezésekor különös figyelmet kell arra fordítani, hogy a tanrend generálás NP-teljes feladatát komplexebb mesterséges intelligencia algoritmusokkal megoldó megvalósításokkal is integrálható legyen. (Mint a Monte-Carlo algoritmus szimulált hűtéssel vagy genetikus algoritmusok.) Ennek részeként az alkalmazás az órarend generálás bemenetét és beállításait, valamint a generált órarendet is strukturált leíró nyelven (XML) tudja menteni és betölteni.

Az implementáció a hallgató által választott nyelven történhet.