Cserép Máté honlapja


Gyorslinkek: tartalom, navigáció.


Oktatás » Témakiírások » MSc diplomamunka

LiDAR pontfelhők változáselemzése és -követése városi környezetben

A távérzékelés és a LiDAR (Light Detection and Ranging) technológia elmúlt évtizedekben történő gyors fejlődése lehetővé tette a légi lézerszkennelés általi nagy sűrűségű felszíni és domborozati pontfelhők adatgyűjtését.
A LiDAR technológia egyre elterjedettebbé váló térinformatikai alkalmazása révén lehetőség nyílik egy adott területről különböző időpontokban (néhány hónap vagy év távlatában) gyűjtött pontfelhők összevetésének és változáselemezésének valamint -követésének. Az így nyert adatok értékes információval szolgálhatnak domborzati változásokról, várostervezési szempontból vagy katasztrófa-menedzsment esetén is. A feladat a városi környezet változásait vizsgáló algoritmusok tanulmányozása és összehasonlító elemzése, illetve egy megoldás megvalósítása.

A dolgozat részeként egy prototípus implementáció is készítendő C# nyelven, az AEGIS térinformatikai programcsomag részeként megvalósítva, amely alkalmas a városi környezetben előforduló változások (új, lebontott és módosított épületek) meghatározására két bemeneti LiDAR pontfelhő alapján.

Források: