Cserép Máté honlapja


Gyorslinkek: tartalom, navigáció.


Projektek

Térinformatikai szoftvertechnológiai labor

A labor keretében a karon futó térinformatikai és távérzékelési kutatásokba és szoftverfejlesztésbe lehet bekapcsolódni.

A laborba elsődlegesen MSc és PhD hallgatókat várunk, a futó projektek implementációs nyelve a C++ valamint a C#, így közülük valamelyikben a jártasság elvárt. A LiDAR technológia előzetes ismerete nem feltétel, de a Programtervező informatikus MSc szak térinformatikai kurzusainak elvégézése előnyt jelent. A projektlabor kurzusként is meghirdetésre kerül, a Szoftvertechnológiai labor 4. csoportjára jelentkezve lehet felvenni a Neptunban, megfelelő teljesítéssel így félévente 4 kredit szerezhető (Msc-n).

A projektben való eredményes részvételhez átlagosan heti 8-10 óra munka elvárt. A feladatokat tipikusan otthonról is lehet végezni, heti / kétheti rendszerességű konzultáció mellett.

A projektlabor témáiból diplomamunka és/vagy TDK dolgozat is készíthető. (Már 5 TDK dolgozat, 9 MSc diplomamunka és 4 szakdolgozat készült a labor keretein belül.)

További információk: gis.inf.elte.hu


CodeCompass - Kódmegértést támogató alkalmazás fejlesztése és kutatása

A Statikus Analízis labor keretében az Ericsson Magyarországgal közösen fejlesztett CodeCompass projekt célja egy szoftverrendszerek megértését támogató, nyílt forráskódú eszköz fejlesztése. Webes felhasználói felülete a szöveges és szimbólum alapú keresési és navigációs funkciók mellett változatos grafikus vizualázicós funkciókat kínál. Az ehhez szükséges szemantikus adatok részben a forráskód statikus elemzésével nyerhetőek ki, de további információk is gyűtjthetőek például a projekt fordítási utasításainak vagy verziótörténetének az elemzésével.

A CodeCompass jelenleg a C/C++ projektet támogatja, míg a C#, Java és Python nyelvtámogatás bevezetése éstesztelése folyamatban van.

A projekthez alap- és mesterszakos hallgatók jelentkezését is várjuk, mesterképzésen a Szoftvertechnológiai labor keretében kurzusként is felvehető a Neptunban, megfelelő teljesítéssel így félévente 4 kredit szerezhető. A feladatokat tipikusan otthonról is lehet végezni, heti / kétheti rendszerességű konzultáció mellett. A projekthez kapcsolódóan szakdolgozat vagy diplomamunka is készíthető, az aktuálisan kiírt témák itt érhetőek el.

További információk: codecompass.net


TMS - Webes beadandókezelő és vizsgáztató alkalmazás fejlesztése és kutatása

A téma keretében a résztvevők egy nyílt forráskódú online beadandókezelő és vizsgáztató alkalmazás (TMS, Task Management System) fejlesztéséhez és a hozzá kapcsolódó kutatásokhoz csatlakozhatnak. A projekt lehetőséget kínál a tantárgyi ismereteken túlmutató szoftverfejlesztési problémákon dolgozni (több-ágensű szerveralkalmazások, konténer alapú virtualizáció, integrált verziókezelés, stb.); valamint kutatási témákkal foglalkozni az automatizált másolásellenőrzés, illetve a már rögzített, több évet átfedő adatok oktatásmódszertani célú idősoros elemzése területén.

A TMS implementálásra PHP nyelven, MVC architektúrában, Yii keretrendszerben kerül sor. A teljes alkalmazás több webszolgáltatásból áll (weblap modul, másolásellenőrző modul, automata kiértékelő modul, stb.), amelyek REST API-n keresztül kommunikálnak egymással. A webes alkalmazásokban és a PHP nyelvben alapvető jártasság (vagy az elsajátítására szándék) elvárt, de a frontend felület fejlesztéséhez (JavaScript, jQuery, Bootstrap ismeret), valamint mobil kliens alkalmazások fejlesztéséhez (C#, Java / Kotlin vagy Swift ismeret) is keresünk érdeklődőket.

A projekthez alap- és mesterszakos hallgatók jelentkezését is várjuk, mesterképzésen a Szoftvertechnológiai labor keretében kurzusként is felvehető a Neptunban, megfelelő teljesítéssel így félévente 4 kredit szerezhető. A feladatokat tipikusan otthonról is lehet végezni, heti / kétheti rendszerességű konzultáció mellett. A projekthez kapcsolódóan szakdolgozat vagy diplomamunka is készíthető. (Már 11 szakdolgozat és 3 diplomamunka elkészült és megvédésre került.)

További információk: tms-elte.gitlab.io