Cserép Máté honlapja


Gyorslinkek: tartalom, navigáció.


Projektek

Térinformatikai szoftvertechnológiai labor

A projektlabor keretében a karon futó, LiDAR (Light Detection and Ranging) szenzorokkal gyűjtött 3D pontfelhők térinformatikai elemzésére irányuló szoftverfejlesztésbe és kutatásba lehet bekapcsolódni, így például:

  • pontfelhők pozícionálása SLAM algoritmusokkal valamint szenzorfúzióval;
  • épített városi környezet változáselemzése és -követése;
  • vegetáció változáselemzése és -követése;
  • vasúti infrastruktúra felismerése és objektum-detektálása;
  • közúti környezet hibaelemezése (kátyúk, nyomvályúk).

A laborba elsődlegesen MSc és PhD hallgatókat várunk, a futó projektek implementációs nyelve a C++ valamint a C#, így közülük valamelyikben a jártasság elvárt. A LiDAR technológia előzetes ismerete nem feltétel, de a Programtervező informatikus MSc szak térinformatikai kurzusainak elvégézése előnyt jelent. A projektlabor kurzusként is meghirdetésre kerül, a Szoftvertechnológiai labor 4. csoportjára jelentkezve lehet felvenni a Neptunban, megfelelő teljesítéssel így félévente 4 kredit szerezhető (Msc-n).

A projektben való eredményes részvételhez átlagosan heti 10-16 óra munka elvárt. A feladatokat tipikusan otthonról is lehet végezni, heti / kétheti rendszerességű konzultáció mellett.

A projektlabor témáiból diplomamunka és/vagy TDK dolgozat is készíthető, amelynek vállalása (és megfelelő teljesítése) esetén lehetőség van havi rendszerességű EFOP kutatói ösztöndíjban részesülni.


TMS - Webes beadandókezelő és vizsgáztató alkalmazás fejlesztés és kutatása

A téma keretében a résztvevők egy nyílt forráskódú online beadandókezelő és vizsgáztató alkalmazás (TMS, Task Management System) fejlesztéséhez és a hozzá kapcsolódó kutatásokhoz csatlakozhatnak. A projekt lehetőséget kínál a tantárgyi ismereteken túlmutató szoftverfejlesztési problémákon dolgozni (több-ágensű szerveralkalmazások, konténer alapú virtualizáció, integrált verziókezelés, stb.); valamint kutatási témákkal foglalkozni az automatizált másolásellenőrzés, illetve a már rögzített, több évet átfedő adatok oktatásmódszertani célú idősoros elemzése területén.

A TMS implementálásra PHP nyelven, MVC architektúrában, Yii keretrendszerben kerül sor. A teljes alkalmazás több webszolgáltatásból áll (weblap modul, másolásellenőrző modul, automata kiértékelő modul, stb.), amelyek REST API-n keresztül kommunikálnak egymással. A webes alkalmazásokban és a PHP nyelvben alapvető jártasság (vagy az elsajátítására szándék) elvárt, de a frontend felület fejlesztéséhez (JavaScript, jQuery, Bootstrap ismeret), valamint mobil kliens alkalmazások fejlesztéséhez (C#, Java / Kotlin vagy Swift ismeret) is keresünk érdeklődőket.

A projekthez alap- és mesterszakos hallgatók jelentkezését is várjuk. Eredményes részvétel esetén lehetőség van havi rendszerességű EFOP hallgatói ösztöndíjban részesülni, amelyhez átlagosan heti 10-12 óra munka elvárt. A feladatokat tipikusan otthonról is lehet végezni, heti / kétheti rendszerességű konzultáció mellett. A projekthez kapcsolódóan szakdolgozat is készíthető. (Már 3 dolgozat elkészült és megvédésre került.)