Cserép Máté honlapja


Gyorslinkek: tartalom, navigáció.


Oktatás » Témakiírások » BSc szakdolgozat

Automata feladatlap feldolgozó alkalmazás fejlesztése a TMS beadandókezelő rendszerhez

A nyílt forráskódú TMS beadandókezelő rendszer egyik fő funkciója programozási beadandó és zárthelyi feladatok kiírása és a hallgatói megoldások begyűjtése. A TMS rendszer automata fordítással, fekete-doboz elvű teszteléssel, statikus analízissel és plágiumvizsgálattal tudja a hallgatók és az oktatók munkáját segíteni.

Géptermi zárthelyik egyik jellemző lebonyolításaként a résztvevő hallgatók 1-1 feladatlapot kapnak, a zárthelyi végén pedig megvédik megoldásukat, és helyben értékeli azt egy oktató. Ilyenkor a feladatlapokra tollal rögzített értékelést később manuális adatbevitellel kell a TMS rendszerben is megadni, amely egy monoton és hibalehetőséget rejtő munka.

A szakdolgozat célja ezen adatrögzítési tevékenység automatizálása. A szakdolgozat keretében specifikálandó és implementálandó egy olyan asztali grafikus alkalmazás, amelynek használatával az oktatók a megadott zárthelyi feladatlapok fejlécébe egy hallgatónként egyedi azonosítót (QR kódot) és egy értékelő rácsot (pl. 1-5) generálhatnak. Az alkalmazás legyen arra is képes, hogy az értékelt feladatlapokat szkennelve beolvassa, és az eredményeket a TMS rendszerében rögzítse. Az alkalmazás legyen képes felismerni a hibás vagy hiányos feladatlapokat (pl. nincsen kitöltve az értékelő rács vagy több értékelés is adott rajta), ilyenkor az oktatónak legyen lehetősége korrekcióra.

A program implementációja C# programozási nyelven készül el Avalonia UI keretrendszerben a cross-platform támogatás érdekében. A TMS rendszerrel való kommunikáció, annak REST API-ján keresztül, token alapú authorizációval történik.